22 lutego 2010

Pizza wiejska


To porządna porcja dla 4 osób.
A oto składniki:
ciasto:
  •  1/2 kg mąki  
  • 3-4 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 niepełna  łyżeczka cukru
  • 1 szklanka letniej wody
Farsz:
  • kukurydza
  • kiełbasa
  • ser żółty
  • koncentrat pomidorowy
  • ketchup
  • oregano
  • bazylia
  • pieczarki
  • cebula
Nie podaje proporcji, bo to już indywidualna sprawa kubków smakowych każdego z nas ;)

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać,dodać drożdże rozmieszane z letnią wodą i z cukrem,dodać sól,oliwę i wyrobić ciasto,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto,posmarować sosem pomidorowym,posypać przyprawą do pizzy,rozłożyć plasterki szynki,pieczarki uduszone z cebulą,pomidory,kukurydzę,paprykę.
Piec 30 min w temp 200*C, pod koniec pieczenia posypać żółtym serem.
Tak naprawdę temperatura i czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika ;) Tu się przydaje instynkt : D

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails