12 marca 2010

Kule kokosowe

Ubóstwiam to połączenie ! Niebo w ustach. 


Składniki:
  • 25 dag wiórków kokosowych
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 8 dag cukru pudru 
  • 8 dag masła
  • w oryginale powinno być: 2 tabliczki mlecznej czekolady, ale musiałam korzystać z tego co było w domu :) czyli 1 tab. gorzkiej, 1 tab. mlecznej z orzechami, 3/4 tab.mlecznej.
Sposób wykonania:


  1. W  garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, następnie dodajemy śmietanę i mieszamy. 
  2. Do wiórków kokosowych wsypujemy cukier puder, wlewamy masło. 
  3. Masę studzimy, a następnie formujemy kulki i wkładamy na 2 godziny do zamrażalki. 
  4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. [ jeżeli nie chcecie później kulek maczać w kąpieli, a oblepiać kokoski czekoladą jak modeliną to polecam dodać troszeczkę margaryny ]
  5. Kulki zanurzamy w czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia.  
Smacznego :)

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails