Szukaj na tym blogu

Muffinki z otrębami

Muffinki z otrębami




Radzę je jeść z sosem czekoladowym, bądź jakim innym :D W przeciwnym razie to ciężko będzie :D Idealne dla zapchania się na diecie South Beach :) Przepis pochodzi z internetu, ale skąd dokładnie to nie pamiętam :)
Wyszło około... hmm 24?
Składniki suche:
  • 2 szklanki otrębów pszennych
  • 1 szklanka otrębów owsianych 
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
Składniki mokre: 
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki jogurtu 
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na sos czekoladowy:
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego bez cukru
  • płaska łyżeczka kakao gorzkie 
  • pół łyżeczki słodziku do wypieków 
Sposób wykonania: 
W misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre. Następnie obie masy łączymy ze sobą. Ja od siebie dodałam  jeszcze słonecznika:) 
Napełniamy formę na muffinki do wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 minut. 


Sos:
Po prostu wszystko razem mieszamy :)
Smacznego :)


Tarta razowa z warzywami

Tarta razowa z warzywami

Przepyszna i sycąca! Od dziś będę ją robić bardzo często. Idealna dla osób będących na diecie South Beach :) Polecam! 
Składniki na ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki razowej
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
Nadzienie:
  • 3 jajka
  • około 2 łyżek mleka 0,5 %
  • cebula
  • 2 pomidory
  • szczypiorek
  • kilka plasterków szynki, salami- kto co lubi
  • pół szklanki startego żółtego sera
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto wyrobić na jednolitą masę i wkładamy na 30 minut do lodówki.Formę do tarty smarujemy masłem, a następnie wykładamy ją ciastem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku 12 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie robimy farsz: w miseczce łączymy jajka, mleko i ser; doprawiamy przyprawami. 
Na tartę układamy kolejno: cebulę pokrojoną w piórka, pomidory w plasterki, szynkę. Całość zalewamy masą jajeczną i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.  Wkładamy do piekarnika na jeszcze około 20 minut, do momentu, aż jajka się zetną. 
Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło :)
Smacznego :)
Tarta czekoladowa z masą ganache

Tarta czekoladowa z masą ganache


Bez bicia powiem, że to moje najukochańsze ciasto czekoladowe na świecie. Mimo, że pierwszy raz je robiłam i smakowałam to już zawsze będzie gościć na moim stole :D Oczywiście nie często, bo to bomba kaloryczna :) 
Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki kakao w proszku
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 g masła zimnego 
  • 1 łóżtko
  • zimna woda
Składniki na masę ganache:
  • 200 g czekolady [ja dałam o zawartości 50% kakao]
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 250 ml gęstej śmietany [30%]
Dekoracja:
  • tabliczka mlecznej czekolady startej na małych oczkach
Sposób wykonania:
  1. Formę do tarty smarujemy masłem.
  2. W misce robotem kuchennym miksujemy mąkę kakao, cukier puder, sól, masło.
  3. Następnie dodajemy żółtko i odrobinę lodowatej wody; całość zagniatamy. 
  4. Blat wysypać mąką i odrobiną kakaa. Na nim rozwałkować ciasto pasujące wielkością do formy tarty. 
  5. Ciasto wykładamy na formę i dociskamy, a następnie odcinamy niepotrzebne fragmenty. Widelcem nakłuwamy, aby ciasto nie rosło. Ciasto przykrywamy pergaminem i na to jeszcze fasolę.
  6. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
  7. Następnie należy ciasto piec 15 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni. Usuwamy pergamin z fasolą i jeszcze kolejne 5 minut pieczemy. 
Przygotowanie masy:
  1. Czekoladę posiekać i włożyć do miski razem z miękkim masłem.
  2. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, a następnie przelać do miski z czekoladą i masłem.
  3. Dokładnie wymieszać i zalać tartę. Całość wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po około 1,5 godziny posypujemy wierzch ciasta startą czekoladą i dalej trzymamy w lodówce przez 1,5 godziny. 
Smacznego :)
Pierogi z serem feta i szpinakiem

Pierogi z serem feta i szpinakiem


Przepyszne pierogi! Najlepsze jakie w życiu jadłam :) Pierwszy raz robiłam pierogi i w dodatku pierwszy raz jadłam szpinak :) Niebo po prostu.  Idealne dla osób będących na diecie South Beach druga faza. 

Składniki:
  • dwie szklanki mąki pszennej razowej 2000
  • woda [na oko]
  • szczypta soli
  • jedna łyżeczka masła
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • opakowanie sera feta
Sposób wykonania:
Mąkę z solą, masłem i wodą zagnieść ciasto. Szpinak rozmrażamy na patelni, następnie dodajemy ser feta. Całość odciskamy z wody. 
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła, nakładamy farsz i zlepiamy końce. 
Gotować w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego :)
Sałatka zgrabnej sylwetki

Sałatka zgrabnej sylwetki

Uwielbiam ją :) Jest przepyszna, a do tego można ją wcinać bez wyrzutów sumienia :) 




Składniki:
  • kapusta pekińska
  • pomidor
  • ogórek konserwowy
  • 2-3 plasterki szynki z piersi indyka
  • 1/4 opakowania fety light 
  • szczypiorek
  • garść rzeżuchy 
  • łyżka majonezu light 
  • płaska łyżeczka przypraw Kamis Fit up
Sposób wykonania:


Po prostu wszystko poszatkować i razem wymieszać :)


Smacznego :)
Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger