Szukaj na tym blogu

Kluski szpinakowe

Kluski szpinakowe

Przepis pochodzi z "Przyślij przepis".
Składniki:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 30 dag twarogu chudego 
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mąki
Sposób wykonania:
Szpinak rozmrozić i odsączyć od wody. W misce wyrabiamy masę z rozgniecionego twarogu, szpinaku, mąki, jajek, jak ktoś chce to soli. Porcję kluski nabieramy łyżeczką i wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Wyjmujemy, gdy wypłyną na wierzch. 
Najlepiej smakują ze startym serem i polane ketchupem. 
Smacznego :)
Zupa truskawkowa idealna na upały

Zupa truskawkowa idealna na upały


Wysokie temperatury nie dają żyć, a jednocześnie trwa sezon na truskawki. Za dnia praktycznie nie chce się jeść, a wieczorem, gdy robi się chłodno, dopada nas wilczy głód. Jest na to szybki i prosty sposób. Nasza zupa truskawkowa świetnie smakuje na zimno, ochłodzi i jest prawdziwą bombą witaminowo - energetyczną. 

Składniki:
  • 0,5 kg truskawek
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 2 łyżki cukru
  • litr wody
Sposób wykonania:
  1. Umyte truskawki gotować w osłodzonej wodzie przez 10 minut.
  2. Kisiel rozrobić w kubku z małą ilością wody, a następnie wlać do ugotowanych truskawek i dobrze wymieszać.
  3. Przed podaniem zupę schłodzić w lodówce.
  4. Niektórzy preferują wersję z dodatkiem makaronu.
Smacznego :)
Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger