14 kwietnia 2011

Spaghetti carbonara na bazie jogurtu greckiego

Przepis pochodzi ze strony Zosi, która wspólnie z Kasią prowadzą bloga. 
Składniki:

  • 400 g makaronu gniazdek[ ja dałam z pełnego ziarna]
  • 250 g chudego wędzonego boczku
  • 2 jajka 
  • 2 żółtka
  • 150 ml śmietanki 18 %
  • 250 g jogurtu greckiego 
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • pieprz, sól
  • starty parmezan
Sposób wykonania:
Z ugotowanego makaronu odlewamy wodę, a sam makaron pozostawiamy w garnku. Boczek pokrojony w cienkie paski należy usmażyć na patelni, a następnie za pomocą papierowych ręczników odsączyć z tłuszczu. 
W misce mieszamy jogurt ze śmietaną, gałką muszkatołową, pieprzem i solą i na końcu dodajemy boczek. Wszystko wymieszać. 
W drugiej misce należy połączyć jajka z żółtkami i dodać parmezan. 
Makaron wstawiamy na małym ogniu i dodajemy do niego obie masy i mieszamy na małym ogniu przez 4 minuty. 
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Bardzo oryginalny pomysł z tym jogurtem. Pysznie się zapowiada :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails