22 maja 2011

Ciastka prawie francuskie

Składniki na ok. 50 szt.:

  • 200 g mąki + do podsypywania
  • 1/2 kostki margaryny
  • 125 ml śmietany
  • 1/2 łyżki octu
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • cukier
Sposób wykonania:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki poza cukrem i białkiem i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 2 godziny. 
Następnie rozwałkować cienko i wycinać kółka. Z jednej strony posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Wyglądaja świetnie. Coś innego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajniutkie i chetnie sie poczestuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie korzystać z ciasta francuskiego w kuchni, więc te ciasteczka będą w sam raz dla mnie. Też się z chcią jednym poczestuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawie jak wiadomo robi pewną róznicę...ale w tym przypadku tylko na plus:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, muszą być pyszne. Wyglądają na cudownie lekkie i kruche!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails