29 maja 2011

Zapiekanka mięsno- ziemniaczana

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego
  • 4 duże cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 200 g sera żółtego
  • margaryna do nasmarowania naczynia
  • pieprz, sól, bazylia
  • gałka muszkatołowa
  • 200 ml śmietany 12%
Sposób wykonania:
Ziemniaki gotujemy, mięso przyprawiamy, dodajemy koncentrat i ketchup i smażymy. Cebulę kroimy w krążki i smażymy na patelni na złoty kolor. A ser ścieramy na tarce na dużych oczkach i mieszamy ze śmietaną, doprawić gałką muszkatołową. 
Naczynie smarujemy margaryną, po czym dno wykładamy plastrami ziemniaków, następnie cebulę, mięso mielone. Nakładamy ostatnią warstwę ziemniaków i polewamy śmietaną i serem. 
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. och, jaka kusząca!
    mmm... smakowita. uwielbiam zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails