12 września 2011

Tort truskawkowy na biszkoptach

Składniki:

  • 3/4 kg truskawek - mogą być mrożone
  • opakowanie biszkoptów podłużnych
  • sok z 1 cytryny
  • 15 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier wanilinowy
Sposób wykonania:
Formę wyłożyć biszkoptami. Truskawki zmiksować, dodać sok z cytryny i przetrzeć masę przez sito. Następnie dodać cukier puder i całość podgrzać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę wmieszaną z 3 łyżkami ciepłej wody. 
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym i połączyć z zimnym musem truskawkowym. Całość wylać do formy i wstawić do lodówki, aż masa stężeje. 
Smacznego :)







4 komentarze:

  1. Ah, truskawki :) Czemu ja ich nigdzie nie mogę kupić ? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. proszę o wstawienie banera akcji Schłodzone 2011 lub zaznaczenie w przepisie, iż został do niej zgłoszony
    Yummy & Tasty

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails