06 września 2012

Bułki z Chelsea


Składniki:

  • 5 szkl. maki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych 
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki miodu płynnego lub syropu cukrowego
  • 310 ml mleka
  • 1 łyżka roztopionego  masła dodatkowo 
t
Nadzienie:
  • gałka muszkatołowa
  • rodzynki
  • żurawina
  • daktyle
  • suszone śliwki
  • suszone morele
t
Sposób wykonania:
Połączyć mąkę, drożdże i sól, następnie dodawać masło, miód oraz mleko i mieszać, do otrzymania lepkiego ciasta. Wyrabiać ciasto na posypanej mąką stolnicy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia w natłuszczonej misce, by podwoiło swoją objętość.

Rozpłaszczyć ciasto w kształt prostokąta, posmarować lekko roztopionym masłem i posypać suszonymi owocami i gałką muszkatołową. 

Zwinąć ściśle od szerszej strony jak roladę. Używając ostrego noża, ciąć ciasto na kawałki 3-centymetrowej grubości. Układać je na dużej, natłuszczonej tortownicy, zachowując 1-centymetrowe odstępy. Zostawić do wyrośnięcia, po czym posmarować mlekiem. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Smacznego :) 






6 komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails