Szukaj na tym blogu

Kokosowa panna cotta

Kokosowa panna cotta



Składniki:
  • 2 szkl. śmietany 36%
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1/2 szkl. wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki wody 
  • 1 łyżeczka żelatyny 
Sposób wykonania:

  1. Żelatynę wymieszać z ciepłą wodą i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlać wlać śmietanę, cukier puder i wiórki kokosowe. Mieszać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści (nie dopuścić do zagotowania! ). Następnie dodać żelatynę i mieszkać około 3 minut, aż się rozpuści. Ostudzić i wlać do filiżanek. Włożyć do zastygnięcia na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego :) 
Muffinki bez mąki z migdałami

Muffinki bez mąki z migdałami

Składniki:

  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100 g mielonych migdałów 
  • 4 łyżki soku z cytryny 
s
Sposób wykonania:
Cukier  i masło włożyć do dużej miski. Wymieszać je tak, żeby powstała kremowa masa. Jajka wbić do małej miski i ubić je. Stopniowo przelać ubite jajka do masy z cukru i masła. Dokładnie wymieszać. W innej dużej misce wymieszać proszek do pieczenia, kaszę manną, cynamon i mielone migdały. Dodać to i sok z cytryny do miski z cukrem, masłem i jajkami. 
Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać porcję na blachę do muffinek uprzednio wysmarowanej tłuszczem. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. 
Smacznego :)
s

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger