22 lutego 2013

Razowa tarta na zielono SB

Składniki na spód:

  • 1 i 3/4 szkl. mąki razowej
  • 150 g jogurtu naturalnego/ greckiego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Składniki na nadzienie:
  • 125 g mozzarelli light
  • 4 plasterki sera topionego light
  • 1 brokuł 
  • 3 jajka
  • 250 g szpinaku 
  • 2 łyżki jogurtu greckiego 
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki sera feta light 
  • kolorowy pieprz
  • przyprawy włoskie
Sposób wykonania: 
Składniki na ciasto wyrobić na jednolitą masę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smarujemy formę masłem i wykładamy ciastem. Pieczemy w piekarniku 12 minut w 200 stopniach. 

Jajka, rozmrożony szpinak, jogurt, mleko, feta i przyprawy miksujemy na jednolitą gładką masę.  
Na podpieczoną tartę układamy plastry sera topionego, a następnie zalewamy masą. Na wierzchu kładziemy kawałki brokuła i plastry mozzarelli. 
Całość zapiekamy, aż masa się zetnie.
Smacznego :)

3 komentarze:

  1. mmm pyszna i zdrowa zielona tarta - mniam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie za rzadko robię tarty ;p Twoja wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails