01 marca 2013

Rogale z ciekawym nadzieniem

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 70 g drożdży
  • 250 g śmietany kremówki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 kopiaste łyżki cukru
Sposób wykonania:

Wszystkie składniki od razu połączyć (drożdże dodać suche). Dobrze zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut.
p
Składniki na nadzienie:

  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szkl. zimnej wody
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 olejki migdałowe
  • 2 olejki śmietankowe 
  • 2 garści rodzynek 
  • 1 szkl. bułki tartej
Sposób wykonania:
Do rondelka wkładać kolejno składniki w jakiej są zapisane i roztopić. Na końcu dodajemy bułkę tartą i chwilę mieszamy, aby masa dobrze się połączyła. 
p
Ciasto podzielić na 4 części. Jedną cześć rozwałkować na koło i podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć nadzienie i formować rogale. 
Piec około 30 minut w 210 stopniach. Ostudzone rogale posmarować lukrem. 
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. mmm te nadzienie <3 pyszne rogaliki !

    OdpowiedzUsuń
  2. Rogaliki jak malowane :) Kubeczek mleka do tego!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam rogaliki, u mnie dzisiaj marchewkowe :) Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails