02 czerwca 2013

Ósemki bułeczkowe

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 dag drożdży 
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 8 parówek
  • 100 g żółtego sera
  • bazylia
  • oregano
Sposób wykonania: 
Połowę ciepłego mleka połączyć z drożdżami, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 20 minut. 
Do miski wsypujemy mąkę, sól, zaczyn i resztę mleka.
Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 
Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą rozwałkujemy na prostokąt i kładziemy po jednej parówce. Ciasto składamy na pół, zlepiamy brzegi, a wierzch ciasta z parówką nacinamy na 8 części. 
Nacięte części rozkładamy na przemian raz w lewo, raz w prawo, obracając o 90 stopni. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość posypujemy bazylią, oregano i startym serem.
Pieczemy ok. 20 minut w 220 stopniach. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails