15 czerwca 2013

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym

Składniki:

  • naleśniki wg własnego przepisy- z dodatkiem ziół prowansalskich
  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 żółtego sera
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • sól
  • bazylia
  • oregano
  • ząbek czosnku
Sposób wykonania:
Naleśniki smażymy wg własnego przepisu-ok. 10 sztuk.
Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone i wszystko razem smażymy przez krótki czas. Dodajemy koncentrat pomidorowy (czasem daję dodatkowo pół szklanki ketchupu) i przyprawy. Całość jeszcze smażymy jakiś czas, po czym nakładamy na naleśniki i zawijamy w ruloniki, które układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym.
Dodatkowo można na wierzch posmarować odrobiną koncentratu z wodą. Posypujemy przyprawami i startym żółtym serem.
Pieczemy w 210 stopniach przez około 20-25 minut. 
Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. lubię też wersję 'meksykańską', kiedy do farszu dodajemy jeszcze kukurydzę i fasolkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zapiekane naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie przepadam za mielonym , no chyba że z kurczaka ! za to zapiekane naleśniki uwielbiam tak jak każde ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie, Kamila :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja uwielbiam takie naleśniki ala bolognese! :) do tego dużo sera - pyszności! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmmmmmmm, wyglądają obłędnie! Jak ja bym teraz takie wszamała:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pytanko, naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika przykryte czy odkryte ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zazwyczaj robię nalesniki ze szpinakiem ale moze dzis skuszę sie na takie... plus czerwona fasola:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pysznie wyglądają te naleśniki!:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails