18 lipca 2013

Słodkie bułeczki

Składniki:

  • 75 g płatków owsianych
  • 250 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 25 g masła
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 200 mąki pszennej
  • 180 g mąki pełnoziarnistej 
  • 30 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego 
  • garść rodzynek 

Sposób wykonania:
150 ml mleka i 100 ml wody wlać do garnka i podgrzać, a następnie dodać płatki owsiane. Całość gotować 10 minut i pozostawić do całkowitego wchłonięcia płynów przez płatki owsiane.
Pozostałe mleko podgrzać i połączyć z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na kilka minut.
Płatki owsiane połączyć z mąkami, dodać roztopione masło i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Z ciasta formujemy średnie kule i kładziemy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Wierzch bułek smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika na około 35 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Żródło


2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails