03 sierpnia 2014

Warkocze z makiem

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szkl. maku
  • 2-3 łyżki oleju
Sposób wykonania:
  1. Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu w mące przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, wlać 250 ml wody letniej i zamieszać z niewielką ilością mąki. Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15 minut.
  2. Rozczyn zagnieść z całą mąką i solą. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  3. Z ciasta formujemy 3 duże warkocze, które smarujemy wodą lub jajkiem i posypujemy makiem.
  4. Ciasto wykładamy na blachę i pozostawiamy na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.
  5. Pieczemy ok. 30 minut w 220 stopniach. 
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails