Szukaj na tym blogu

Warkocze z makiem

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szkl. maku
  • 2-3 łyżki oleju
Sposób wykonania:
  1. Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu w mące przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, wlać 250 ml wody letniej i zamieszać z niewielką ilością mąki. Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15 minut.
  2. Rozczyn zagnieść z całą mąką i solą. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  3. Z ciasta formujemy 3 duże warkocze, które smarujemy wodą lub jajkiem i posypujemy makiem.
  4. Ciasto wykładamy na blachę i pozostawiamy na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.
  5. Pieczemy ok. 30 minut w 220 stopniach. 
Smacznego :)

1 komentarz:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger