Warkocze z makiem
Składniki:
- 500 g mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szkl. maku
- 2-3 łyżki oleju
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu w mące przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, wlać 250 ml wody letniej i zamieszać z niewielką ilością mąki. Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15 minut.
- Rozczyn zagnieść z całą mąką i solą. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Z ciasta formujemy 3 duże warkocze, które smarujemy wodą lub jajkiem i posypujemy makiem.
- Ciasto wykładamy na blachę i pozostawiamy na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.
- Pieczemy ok. 30 minut w 220 stopniach.
Smacznego :)
Ale okazałe ci wyszly.
OdpowiedzUsuń