06 października 2014

Ciasto z białej czekolady

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 55 g mąki
  • 50 g białej czekolady
Składniki na krem: 
  • 300 ml gęstej śmietany
  • 350 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
Sposób wykonania:
  1. Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i wymieszać. Na koniec wlać stopioną białą czekoladę.
  2. Masę przelać do tortownicy i piec 25 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić po wyjęciu.
  3. Krem: Śmietanę doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając i przestudzić. Po czym dodać kawałki białej czekolady i mieszać, aż się roztopią, a masa będzie niemal zimna. Na koniec dodać serek mascarpone.
  4. Wyłożyć krem na ciasto i wstawić do lodówki na 2 godziny. 
  5. Wyjąć ciasto z formy i dowolnie udekorować.
Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Jaką śmietanę użyłaś? 18%? Czy ona się zagotuje? Musze koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. użyłam 30 %, więc nie wiem jak się zachowa 18% :)

      Usuń
  2. Świetnie wygląda z tymi zielonymi farfoclami :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails