Szukaj na tym blogu

Sałatka z łososiem w 5 minut

Sałatka z łososiem w 5 minut



Składniki:

  • garść mieszanki sałat
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ogórki konserwowe
  • 75 g wędzonego łososia
  • 50 g mozzarelli
Marynata:
  • 1 łyżka oliwy  oliwek
  • 1 łyżeczka miodu w płynie
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
Sposób wykonania:
  1. Mozzarellę, łososia, ogórki i czerwoną cebulę drobno kroimy.
  2. Sałatę myjemy i drobno szatkujemy. Wszystkie składniki ze sobą łączymy,
  3. Składniki marynaty dokładnie ze sobą połączyć i tak gotowy sos podajemy tuż przed podaniem.
Smacznego :)
Zupa brokułowa

Zupa brokułowa





Składniki:

  • 500 g świeżego brokuła 
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1/3 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 l wody
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • 100 g serka topionego light
Sposób wykonania:
  1. Marchewkę i seler kroimy w kostkę i gotujemy w 1 l wody przez 15 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy różyczki brokuła i gotujemy kolejne 19 minut.
  3. Pokroić pora i chwilę podsmażyć na maśle razem z czosnkiem. Po czym dodać do zupy. Całość miksujemy na jednolitą masę.
  4. Dodajemy przyprawy i serek. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
Smacznego :)

ZUPA KREM
Pralinki kokosowe Bounty

Pralinki kokosowe Bounty


Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 ml kremówki
  • 70 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • aromat kokosowy
  • 250-300 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Sposób wykonania:
  1. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem.
  2. Kremówkę i masło rozpuścić razem i połączyć z wiórkami. Dodać aromat.
  3. W dłoni formujemy kulki i schładzamy w lodówce przez godzinę na tacce owiniętej folią.
  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  5. Każdą kulę zanurzamy w czekoladzie i odstawiamy do stwardnienia.
Smacznego :)
Krem a'la speculoos

Krem a'la speculoos





Składniki:
  • 200 g ciastek korzennych
  • 100 g białej czekolady
  • 30 g miodu płynnego
  • 100 ml mleka
  • 40 g masła
Sposób wykonania:
  1. Herbatniki podpiec przez 5 minut w piekarniku w 170 stopniach.
  2. W rondelku na gazie łączymy mleko, masło i miód. Zdjąć z gazu i dodać pokruszoną czekoladę. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  3. Ciastka zmiksować na proszek i połączyć z masą. 
  4. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Pomidorowe placki bez mąki

Pomidorowe placki bez mąki


Składniki:
  • 100 ml soku pomidorowego bez cukru
  • 2 jajka
  • 50 g zmielonych otrębów
  • 20 g zmielonego siemienia lnianego
  • pieprz
  • bazylia
Sposób wykonania:
  1. Wszystkie składniki miksujemy.
  2. Smażymy na patelni teflonowej.
  3. Świetnie smakują z twarożkiem.
Smacznego :)
Blok czekoladowy rodem z PRLu

Blok czekoladowy rodem z PRLu



Składniki:
  • 250 g margaryny (zdecydowanie najlepiej palmy )
  • 1 szkl cukru
  • 250 g herbatników
  • 400 g mleka w proszku ( niebieskie opakowanie)
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek mleka
  • dowolny aromat
Sposób wykonania:
  1. Do garnka wkładamy margarynę, cukier, kakao, aromat i mleko. Wszystko razem gotujemy do uzyskania jednolitej masy na małym ogniu ( nie doprowadzamy do wżenia) 
  2. Następnie dodajemy do masy pokruszone herbatniki oraz mleko w proszku.
  3. Całą masę przekładamy do keksówki (u mnie była silikonowa, więc nie było potrzeby wykładania jej papierem) 
  4. Wkładamy do lodówki i tak przechowujemy.
Smacznego :)
Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese



Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • oliwa z oliwek
  • 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosku
  • sól
  • pieprz
  • tabasco
  • gałka muszkatołowa
  • zioła prowansalskie
Sposób wykonania:
  1. Na patelni smażymy na oliwie drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso oraz marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę.
  2. Następnie wrzucamy pomidory i wlewamy czerwone wino i przyprawiamy wszystko do smaku.
  3. Gotujemy pod przykryciem około 20-30 minut do czasu, aż alkohol wyparuje, a sos zgęstnieje. 
Smacznego :)
Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger