Składniki na 10 porcji:
- 1 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 7 suszonych śliwek
- 50 g orzechów włoskich
- 2 jajka
- 2 jabłka
Sposób wykonania:
- Jabłka pokroić w kostkę, orzechy posiekać.
- Wszystkie składniki razem połączyć dokładnie i wyłożyć do keksówki.
- Piec 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
1 porcja:
125 kcal
3,7 B
15,8 W
Składniki:
- 2 jajka
- garść świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka masła
- 2 suszone pomidory
Sposób wykonania:
- Szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy jajka i pokrojone pomidory.
- Doprawiamy do smaku.
Smacznego :)
303 kcal
15,5 B
5,6 W
Składniki na 8 sztuk:
- 550 g mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szkl. mleka
- 7 łyżek cukru
- 50 g masła
- 2 jajka
Nadzienie:
- 5-6 łodyg rabarbaru
- 3 łyżki cukru
Kruszonka:
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1/2 szkl. mąki
- 6 łyżek cukru
- 40 g masła
Sposób wykonania:
- Drożdże połączyć z 3 łyżkami cukru.
- Jajka utrzeć z 4 łyżkami cukru, dodajemy mąkę, zaczyn i mleko. Wyrabiamy ciasto i dodajemy przestudzone roztopione masło. Ponownie zagniatamy.
- Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
- Rabarbar pokroić i zasypać cukrem.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrąg. Przekładamy na blachę i robimy zagłębienie na rabarbar. Całość posypujemy kruszonką.
- Pieczemy ok. 45 minut.
Smacznego:)
1 sztuka:
477 kcal
11 B
84 W
Składniki na 2 czekoladki wielkości foremki na muffinki:
- 7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka słodziku w płynie
- ok. 3 łyżek mleka w płynie
Sposób wykonania:
- Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą, a dopiero na końcu dodawać stopniowo mleko, aż do uzyskania preferowanej konsystencji
- Masę przelać do foremek, można posypać orzechami i wstawić do zamrażarki na minimum godzinę
Smacznego :)
Całość( bez orzechów):
154 kcal
14,9 B
20 W
1,4 T
1 czekoladka:
77 kcal
74 B
10 W