19 sierpnia 2017

Polskie grzebienie do schrupania


Składnikina ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży 
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 2 żółtka
Dodatkowo:

  • marmolada/konfitura/powidła
  • 2 białka
  • cukier



Sposób wykonania:

  1. Drożdże połączyć z cukrem i wodą. Odstawić do wyrośnięcia a następnie połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto.
  2. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty mniej więcej 15x15 cm.
  4. Na środek kwadratu nakładamy ok. 2-3 łyżeczki powideł, a następnie składamy ciasto tak, aby powstał prostokąt.
  5. Brzeg ciasta dokładnie sklejamy, a dłuższy bok (ten sklejany) delikatnie nacinamy ( patrz zdjęcie). Gotowy grzebień delikatnie wyginamy.
  6. Wierzch grzebieni smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
  7. Pieczemy w 190 stopniach do zarumienienia.
Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails