Szukaj na tym blogu

Paluchy wiedźmy na Halloween





Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • migdały 
  • odrobina marcepanu
  • ciemny barwnik w płynie
Składniki na sztuczną krew:
  • 5 łyżeczek dowolnego czerwonego syropu
  • 1/3 łyżeczki kakao
  • mąka ziemniaczana
Sposób wykonania:
  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć, zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Migdały wyparzyć we wrzątku i ściągnąć skórkę. Przeciąć każdy na pół.
  3. Z ciasta uformować palce. Nożykiem naciąć linie i ułożyć po jednej połówce migdała, dobrze docisnąć.
  4. Piec około 8 minut w 200 stopniach.
  5. Z masy marcepanowej uformować robaki i na końcu wykałaczką nanieść po kropce ciemnego barwnika.
  6. Przygotować krew. Kakao rozpuścić w małej ilości gorącej wody, następnie dodać syrop i wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną, aby zagęścić sztuczną krew, używać z umiarem według własnego uznania.
  7. Gotowe ciasta ułożyć na talerzu, udekorować robakami i polać sztuczną krwią.
Wskazówki:
  1. Polecam uformować znacznie cieńsze palce niż, te jakie chcemy uzyskać, ponieważ ciasto urośnie o około 30 procent podczas pieczenia.
Smacznego :) 



2 komentarze:

  1. Mistrzowskie są te paluchy rewelacyjne jak na taką okazję halloween .

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak prawdziwe wyglądają aż strach jeść, super

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger