Paluchy wiedźmy na Halloween
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 jajko
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- migdały
- odrobina marcepanu
- ciemny barwnik w płynie
Składniki na sztuczną krew:
- 5 łyżeczek dowolnego czerwonego syropu
- 1/3 łyżeczki kakao
- mąka ziemniaczana
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki na ciasto połączyć, zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Migdały wyparzyć we wrzątku i ściągnąć skórkę. Przeciąć każdy na pół.
- Z ciasta uformować palce. Nożykiem naciąć linie i ułożyć po jednej połówce migdała, dobrze docisnąć.
- Piec około 8 minut w 200 stopniach.
- Z masy marcepanowej uformować robaki i na końcu wykałaczką nanieść po kropce ciemnego barwnika.
- Przygotować krew. Kakao rozpuścić w małej ilości gorącej wody, następnie dodać syrop i wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną, aby zagęścić sztuczną krew, używać z umiarem według własnego uznania.
- Gotowe ciasta ułożyć na talerzu, udekorować robakami i polać sztuczną krwią.
Wskazówki:
- Polecam uformować znacznie cieńsze palce niż, te jakie chcemy uzyskać, ponieważ ciasto urośnie o około 30 procent podczas pieczenia.
Smacznego :)
Mistrzowskie są te paluchy rewelacyjne jak na taką okazję halloween .
OdpowiedzUsuńJak prawdziwe wyglądają aż strach jeść, super
OdpowiedzUsuń