Szukaj na tym blogu

Czekolady na Halloween - duchy i glizdy





Składniki:
  • mleczna czekolada
  • biała czekolada
  • białe draże
  • flamastry czekoladowe
  • różnego rodzaju żelki (glizdy i oczy)
  • posypki cukrowe 
  • fioletowy barwnik spożywczy
Dodatkowo:
  • Forma silikonowa do tabliczki czekolady
Sposób wykonania czekolady z duszkami:
  1. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Mleczną wylać na foremkę silikonową, a na wierzchu zrobić kleksy z białej czekolady i wykałaczką przeciągnąć smugę w dół, aby powstał kształt duszka. Czekoladowymi flamastrami narysować oczy i buzię. 
  2. Białe draże ułożyć na czekoladzie i flamastrami czekoladowymi dorysować odnóża i oczka.
Sposób wykonania czekolady z glizdami:
  1. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2.  Około 1/4 zabarwić na fioletowo.
  3. Białą czekoladę wylać na formę sylikonową. Na wierch polać fioletową czekoladę. 
  4. Rozmazać wykałaczką tworząc interesujący nas wzór.
  5. Udekorować żelkami według uznania. 
Porady:
  1. Najlepiej jak czekolady zastygają w temperaturze pokojowej. Nie należy ich wkładać do zamrażarki.
  2. Jeśli chcemy wykorzystać czekoladę jako prezent, polecamy zawinąć ją w celofan i przewiązać kokardą.
  3. Jeśli nie zależy nam na kształcie kostek, a jedynie wzorkach i nie mamy silikonowej foremki, możemy użyć przeciętego na pół kartonu od mleka.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger