Czekolady na Halloween - duchy i glizdy
- mleczna czekolada
- biała czekolada
- białe draże
- flamastry czekoladowe
- różnego rodzaju żelki (glizdy i oczy)
- posypki cukrowe
- fioletowy barwnik spożywczy
Dodatkowo:
- Forma silikonowa do tabliczki czekolady
Sposób wykonania czekolady z duszkami:
- Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Mleczną wylać na foremkę silikonową, a na wierzchu zrobić kleksy z białej czekolady i wykałaczką przeciągnąć smugę w dół, aby powstał kształt duszka. Czekoladowymi flamastrami narysować oczy i buzię.
- Białe draże ułożyć na czekoladzie i flamastrami czekoladowymi dorysować odnóża i oczka.
- Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Około 1/4 zabarwić na fioletowo.
- Białą czekoladę wylać na formę sylikonową. Na wierch polać fioletową czekoladę.
- Rozmazać wykałaczką tworząc interesujący nas wzór.
- Udekorować żelkami według uznania.
Porady:
- Najlepiej jak czekolady zastygają w temperaturze pokojowej. Nie należy ich wkładać do zamrażarki.
- Jeśli chcemy wykorzystać czekoladę jako prezent, polecamy zawinąć ją w celofan i przewiązać kokardą.
- Jeśli nie zależy nam na kształcie kostek, a jedynie wzorkach i nie mamy silikonowej foremki, możemy użyć przeciętego na pół kartonu od mleka.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz