Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Składniki na ciasto 25x35cm:
- 5 jajek
- 2/4 szkl. cukru
- olejek migdałowy
- 250 g mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 120 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg rabarbaru
- 1 i 1/2 szkl. truskawek
- 3/4 szkl. cukru
- sok z połowy cytryny
- 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
Dodatkowo :
Sposób wykonania ciasta:
- Całe jajka wraz z cukrem zmiksować, aż masa potroi swoją objętość.
- Następnie wlać olej i mleko, dalej miksować.
- Do masy dodać przesianą mąkę wraz proszkiem do pieczenia i olejkiem. Całość wymieszać drewnianą łopatką.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać połowę ciasta.
- Piec 15 minut w 170 stopniach.
Sposób wykonania nadzienia:
- Na głęboką patelnię przełożyć pokrojony rabarbar (2 cm) , truskawki , cukier i sos z cytryny.
- Smażyć do momentu aż zmiękną owoce, ale żeby się nie rozpadły.
- W kubku mąkę ziemniaczaną połączyć z kilkoma łyżkami wody i bardzo dokładnie wymieszać, a następnie dodać do owoców. Wymieszać całość i odstawić do wystygnięcia.
- Nadzienie przełożyć do upieczone ciasto i wylać na wierzch pozostałe ciasto.
- Całość wstawić do piekarnika na 30 minut w 170 stopniach.
- Cukier puder połączyć z kilkoma łyżkami wody i wylać na wystudzony wierzch. Udekorować truskawkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz