Szukaj na tym blogu

Ciasto z rabarbarem i truskawkami


Składniki na ciasto 25x35cm:

  •  5 jajek
  • 2/4 szkl. cukru
  • olejek migdałowy 
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 i 1/2 szkl. truskawek
  • 3/4 szkl. cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 
Dodatkowo :
  • 1 szkl. cukru pudru
  • truskawki do dekoracji (można pominąć)




Sposób wykonania ciasta:
  1. Całe jajka wraz z cukrem zmiksować, aż masa potroi swoją objętość.
  2. Następnie wlać olej i mleko, dalej miksować. 
  3. Do masy dodać przesianą mąkę wraz proszkiem do pieczenia i olejkiem. Całość wymieszać drewnianą łopatką. 
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać połowę ciasta. 
  5. Piec 15 minut w 170 stopniach. 
Sposób wykonania nadzienia:
  1. Na głęboką patelnię przełożyć pokrojony rabarbar (2 cm) , truskawki , cukier i sos z cytryny. 
  2. Smażyć do momentu aż zmiękną owoce, ale żeby się nie rozpadły. 
  3. W kubku mąkę ziemniaczaną połączyć z kilkoma łyżkami wody i bardzo dokładnie wymieszać, a następnie dodać do owoców. Wymieszać całość i odstawić do wystygnięcia.
  4. Nadzienie przełożyć do upieczone ciasto i wylać na wierzch pozostałe ciasto.
  5. Całość wstawić do piekarnika na 30 minut w 170 stopniach.
  6. Cukier puder połączyć z kilkoma łyżkami wody i wylać na wystudzony wierzch. Udekorować truskawkami. 
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger