Maślane rogale
Składniki:
- 560 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 250 ml mleka
- 70 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko
- mak
Sposób wykonania:
- Do ciepłego mleka dodać rozgniecione drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- W misce połączyć rozczyn z pozostałymi składnikami poza masłem.
- Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz.
- Odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godzin pod przykryciem w ciepłym miejscu.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i z każdej uformować owalny placuszek o długości 20 cm.
- Wierzch ciasta posmarować roztopionym masłem i zwijać w rulon.
- Uformowane rogaliki przełożyć na blachę do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia pod ręcznikiem na 30 minut.
- Po tym czasie wierzch ciasta posmarować jajkiem i posypać makiem.
- Piec 25 minut w 200 stopniach.
Smacznego :)
Mniam muszą być pyszne zrobię w sobotę 😊
OdpowiedzUsuń