Szukaj na tym blogu

Maślane rogale



Składniki:
  • 560 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 70 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g świeżych drożdży 
Dodatkowo:
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • mak
Sposób wykonania:
  1. Do ciepłego mleka dodać rozgniecione drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  2. W misce połączyć rozczyn z pozostałymi składnikami poza masłem.
  3. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz.
  4. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godzin pod przykryciem w ciepłym miejscu.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i z każdej uformować owalny placuszek o długości 20 cm.
  6. Wierzch ciasta posmarować roztopionym masłem i zwijać w rulon.
  7. Uformowane rogaliki przełożyć na blachę do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia pod ręcznikiem na 30 minut.
  8. Po tym czasie wierzch ciasta posmarować jajkiem i posypać makiem.
  9. Piec 25 minut w 200 stopniach.
Smacznego :)







1 komentarz:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger