Szukaj na tym blogu

Focaccia

 


Składniki na dużą blachę:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
  • pomidorki koktajlowe 
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • pieczarki
  • kolorowe papryki
  • cebula czerwona
  • marchewka
  • rzodkiewka
  • opcjonalnie suszona cebula
Sposób wykonania:
  1. Zaczyn: Drożdże wymieszać z cukrem, dodać 4 łyżki mąki pszennej oraz szklankę ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
  2. W dużej misce umieścić przesianą mąkę, sól, 1 szklankę wody i oliwę. Dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Blachę wysmarować oliwą. Rozłożyć ciasto, a wierzch jego wysmarować oliwą, posypać solą i ewentualnie posypać suszoną cebulą. Ułożyć warzywa wg własnego upodobania.
  4. Piec w 210 stopniach około 25 minut do zarumienienia się góry.
Smacznego :)







2 komentarze:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger