Focaccia
Składniki na dużą blachę:
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
- pomidorki koktajlowe
- szczypiorek
- natka pietruszki
- pieczarki
- kolorowe papryki
- cebula czerwona
- marchewka
- rzodkiewka
- opcjonalnie suszona cebula
Sposób wykonania:
- Zaczyn: Drożdże wymieszać z cukrem, dodać 4 łyżki mąki pszennej oraz szklankę ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
- W dużej misce umieścić przesianą mąkę, sól, 1 szklankę wody i oliwę. Dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Blachę wysmarować oliwą. Rozłożyć ciasto, a wierzch jego wysmarować oliwą, posypać solą i ewentualnie posypać suszoną cebulą. Ułożyć warzywa wg własnego upodobania.
- Piec w 210 stopniach około 25 minut do zarumienienia się góry.
Smacznego :)
Wygląda pięknie, aż szkoda jeść :D
OdpowiedzUsuńCzad!
OdpowiedzUsuń