Snickers bez pieczenia
Składniki na blachę 25x35 :
- 600 g herbatników kakaowych - około 120 sztuk
- 1 szkl. mleka
- 200 g masła
- 400 g mleka w proszku
- 3/4 szkl. cukru
- puszka masy kajmakowej
- 150 g orzeszków ziemnych solonych
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka oleju
Sposób wykonania:
- W garnku podgrzać cukier, mleko i masło. Odstawić do przestudzenia.
- Na suchej patelni uprażyć chwilę orzechy.
- Do ostygniętej masy łyżkami dodawać mleko w proszku w trakcie miksowania.
- Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Dno wyłożyć warstwą herbatników kakaowych, następnie rozprowadzić połowę masy mlecznej. Przykryć herbatnikami . Kolejna warstwa to połowa puszki kajmakowej, warstwa herbatników , pozostała masa mleczna, warstwa kakaowych herbatników. Wierzch ciasta wysmarować pozostałą częścią masy kajmakowej, posypać uprażonymi orzechami.
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i dodać łyżkę oleju. Rozprowadzić na wierzch ciasta.
- Odstawić do lodówki gotowe ciasto najlepiej na całą noc.
Smacznego ;)
https://www.instagram.com/natalerzu/
Ciasto wygląda obłędnie! Równiutkie i z warstwami :)
OdpowiedzUsuńProszęi powiedzieć jeśli pani to robiła bo piszą że rozprowadzić łyżką a to jest tak rzadkie jak mleko. Ci mam robić??
UsuńJakim cudem masą jest płynna ? Jedyny składnik panny to szklanka mleka, reszta to Melko w proszku, kostką masła. Nie ma z czego być plyn w tych proporcjach
UsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńto ciasto musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńI jest ! ;)
Usuńjaka duza blacha
OdpowiedzUsuńwszystko podane jest w przepisie
UsuńNada wyszła rzadka jak mleko. Co mam zrobić? Boję się że jak wleje na te herbatniki to wypłyną
UsuńZ technicznego punktu widzenia niemożliwe aby była płynna. Napewno w dobrych proporcjach Pani zrobila ? Tam jest I masło I mleko w proszku, także nie ma z czego być tego plynu
UsuńNa jaki rozmiar blaszki jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńwszystko podane jest w przepisie
UsuńZrobiłam. Jutro skosztuję. Ale pytanie mam do masy kajmakowej... nie jest ona czasem czekoladowa? Bo ja dałam zwykłą krowkowa
OdpowiedzUsuńkrówkowa najlepsza :) oczywiście każdy może dać taką jaką lubi :)
UsuńMiałam 500g zwykłych harbatników z biedry i mi zabrakło... Przynajmniej 100g. Ciekawe jak wyjdzie w smaku
OdpowiedzUsuńaż niemożliwe. mi i moim koleżankom nawet herbatniki zostają . na szczęście nie wpływa to na smak, a zawsze to ciasto zanoszę do pracy z okazji imienin :)
UsuńWitam, masa mleczna wyszła mi bardzo twarda... Czy zrobiłam coś źle, czy tak miało być?
OdpowiedzUsuńale zaraz po zrobieniu? bo powinna być gęsta, ale płynna. Twardnieje konkretnie dopiero po paru godzinach w lodówce
UsuńPrzepyszne, łatwe w przygotowaniu, proste składniki dzieciaki uwielbiają ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤
UsuńSłone orzeszki uprażyć ?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńWitam, szklanka 250ml czy inna? Dziękuję
OdpowiedzUsuńDokładnie taka :) klasyczna 250 ml
UsuńZrobiłam. Jutro degustacja. Jednak wydaje mi się że podany w przepisie rozmiar blaszki jest za duży. Robiłam w blaszce 24x34 i wyszły cieniutkie warstwy masy mlecznej i kajmaku. Herbatników zostało.
OdpowiedzUsuń