Ciasto chałwowe
Składniki na blaszkę 25x30cm:
- 400-500 g herbatników czekoladowych
- 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego
Krem chałwowy:
- 1 litr mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. cukru
- 2 żółtka
- 200 g miękkiego masła
- 300 g chałwy waniliowej
Dodatkowo:
- 100 g pokruszonej chałwy
Sposób wykonania:
- Z 1 litra mleka odlać 1 i 1/2 szkl. mleka i połączyć z obiema mąkami, cukrem, żółtkami.
- Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego mieszankę wcześniejszą jednocześnie mieszając.Zagotować.
- Gotową masę ostudzić, wierzch garnka przykryć folią spożywczą szczelnie.
- Masło ubijać 3 minuty, po czym po łyżce dodać masę budyniową w trakcie ubijania.Następnie dodać pokruszoną chałwę i całość zmiksować.
- Blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem. Na dno wyłożyć pierwszą warstwę herbatników, kolejno masę budyniową i tak naprzemiennie aż do uzyskania 4 warstw. Po ułożeniu drugiej warstwy wyłożyć warstwę dżemu.
- Gotowe ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
- Wierzch ciasta przed pokrojeniem posypać pokruszoną chałwą.
Smacznego :)
ślinotok 🤤
OdpowiedzUsuń