Tort cmentarz na czarnym biszkopcie na Halloween
Składniki na biszkopt o średnicy 20 cm:
- 4 jajka
- 1/2 szkl. mąki tortowej
- opakowanie budyniu czekoladowego
- 1 szk. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- czarny barwnik
Sposób wykonania:
- Pierwsza miska: Białka ubić lekko, dodać 1/2 szkl. cukru i ponownie ubijamy przez 5 minut, aż piana będzie sztywna.
- Druga miska: Żółtka ucieramy z 1/2 szk. cukru, tak aby nie pozostały żadne kryształki cukru.
- Trzecia miska: Mieszamy suche składniki ze sobą.
- Do drugiej miski wkładamy małymi porcjami masę z pierwszej i trzeciej miski. Łączymy mikserem na najmniejszych obrotach. Dodajemy barwnik i łopatką mieszamy do uzyskania koloru.
- Masę wylać do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia).
- Piec około 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika tortownicę zrzucamy na blat z wysokości 50 cm.
Składniki na masę:
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan-fix
- czerwony barwnik
Sposób wykonania:
- Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serki, cukier puder i śmietan-fix. Całość szybko i krótko zmiksować. Na koniec dodajemy barwnik.
- Masą przekładamy tort i wierzch ciasta.
Dodatkowo:
- 100 g ciemnej czekolady
- pisak czekoladowy biały
- 200 g ciastek oreo
Wykonanie dekoracji:
- Z ciastek oreo usuwamy krem i mielimy je na pyt. Obsypujemy wierzch ciasta dokładnie, tak aby zakryć krem.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylać na foremkę sylikonową. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na "nagrobku" flamastrem tworzymy napisy. I tak wbijamy w wierzch ciasta.
Smacznego :)
Wskazówki:
- Jeśli nie mamy czarnego barwnika można dodać jednocześnie czerwony, niebieski i fioletowy. Biszkopt wyjdzie również czarny.
rewelacyjny!!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńoooo! ciekawie wygląda, w bardzo halloweenowym stylu!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń