Szukaj na tym blogu

Ciasto z czerwoną porzeczką



Składniki na formę o średnicy 26 cm:

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
Dodatkowo:
  • 500 g czerwonej porzeczki
  • cukier puder
Sposób wykonania:
  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po czasie po 1 jajku. 
  2. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i dodać do ubitej masy partiami. Miksować na małych obrotach do połączenia się składników. 
  3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Na wierzch układać porzeczki. 
  4. Kruszonka: Masło rozpuścić w garnuszku, następnie dodać cukier i mąkę. Całość wymieszać i posypać wierzch ciasta.
  5. Piec około 1 godziny w 180-190 stopniach do suchego patyczka. 
  6. Po wyjęciu upieczonego ciasta i wystudzeniu wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger