Szukaj na tym blogu

Leniwe pierogi z ziemniaków

 



Składniki na 2-3 porcje:

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 150 g ugotowanych ziemniaków
  • 20 g masła
  • 3 jajka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • sól
Sposób wykonania:
  1. Twaróg wraz z ziemniakami zmielić w maszynce.
  2. W misce utrzeć masło, dodając po jednym żółtku, następnie dodać ser z ziemniakami. Utrzeć na jednolitą masę. 
  3. Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej. Dodać mąkę oraz sól. Całość delikatnie wymieszać do połączenia się składników. 
  4. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Uformować wałek o średnicy około 2 cm i delikatnie dłonią spłaszczyć. Pokroić w skośne kawałki o długości około 3-4 cm. 
  5. Tak przygotowane pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody partiami .  Gdy wypłyną na wierzch wybierać łyżką cedzakową. 
  6. Polecam podawać ze stopionym masłem i posypane cukrem.
Smacznego :)

2 komentarze:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger