Szukaj na tym blogu

Czekoladki z musem wiśniowym- mózg na halloween


 Składniki:

  • 200 g białej czekolady
  • 150 g wiśni bez pestek ( mogą być  z kompotu)
  • 120 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 6 g żelatyny
  • 1 łyżka cukru
Sposób wykonania:
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
  2. Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić, aby napęczniała. 
  3. Do rondelka wrzucić wiśnie, cukier i sok z cytryny. Podgrzać na małym ogniu, aż puści sok. Całość zblendować na jednolitą masę.
  4. Masę przetrzeć przez sito w celu uzyskania gładkiego musu.
  5. Następnie dodać żelatynę i całość wymieszać, aż się rozpuści.
  6. Kremówkę ubić i wymieszać z masą wiśniową. 
  7. Foremki wypełnić czekoladą, odstawić do zastygnięcia (najlepiej do lodówki). Wnętrze wypełnić musem i "zamknąć" czekoladą. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger