Ciasto amerykańskie - wiewiórka
listopada 03, 2012
3
ciasto
,
deser
,
jabłka
,
kuchnia amerykańska
,
mączne
,
orzechy włoskie
,
owoce
,
słodkie
,
z piekarnika
To idealne ciasto dla osób dopiero zaczynających swoją przygodę z pieczeniem. Nie wymaga zachodu, robi się je szybko, a połączenie orzechów i jabłek na pewno zostanie na długo w pamięci.
Składniki na formę o wymiarach: 34 x 24 cm:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki
- 2/3 szkl. oleju
- 1 szkl. orzechów włoskich grubo posiekanych
- 5 jabłek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
- Następnie dodać żółtka i olej i miksować.
- W misce połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodać masą jajeczną.
- Dodać orzechy i jabłka starte na tarce o grubych oczkach.
- Piec ok. 50-55 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
- Po wyjęciu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
mniam , jak ja uwielbiam włoskie <3
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda posypane tym cukrem pudrem :)
OdpowiedzUsuńto ja poproszę kawałeczek na teraz,jeden na później i jeszcze jeden :D
OdpowiedzUsuń