Szukaj na tym blogu

Tort kokosowo-truskawkowy z raffaello




Składniki na biszkopt 18 cm (potrzebne 2 sztuki):
  •  3 jajka
  • 100 g cukru
  • 75 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej 
Sposób wykonania:
  1. Mąki przesiać.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać partiami cukier, a następnie po jednym żółtku. Wyłączyć mikser, nie uderzać łopatami w naczynie!
  3. Do masy delikatnie i po łyżce dodawać mąki i dokładnie połączyć drewnianą łopatką.
  4. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę i piec w 170-180 stopniach przez około 35 minut do suchego patyczka.
  5. Po wyjęciu z pieca jeszcze gorący biszkopt w foremce zrzucić z wysokości 50 cm na blat, aby biszkopt pozbył się wypukłości. 
  6. Po przestygnięciu biszkopt wyjąć z formy i przeciąć na pół, przy pomocy noża lub nitki.
  7. Będziemy potrzebować czterech warstw.
Składniki na krem kokosowy:
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki likieru kokosowego
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 750 g zimnego serka mascarpone 
  • 200 g białej czekolady 
Dodatkowo:
  • słoik konfitury truskawkowej 
Sposób wykonania:
  1. Mleko zagotować w garnuszku. Dodać wiórki kokosowe i pozostawić na małym ogniu przez około 40 minut, aby wiórki kokosowe wchłonęły płyn, a całość mocno się zredukowała. Od czasu do czasu przemieszać łyżką, uważać żeby się nie przypaliło.
  2. Masę zdjąć z ognią i dodać czekoladę, aby się rozpuściła. Całość odstawić do całkowitego wystygnięcia. 
  3. W osobnym naczyniu miksować krótko mascarpone z cukrem pudrem. Następnie dodać zimną masę kokosową. Wymieszać.
Do dekoracji:
  • świeże truskawki
  • płatki migdałowe
  • pralinki raffaello 
Ułożenie tortu:
  1. Biszkopty przeciąć na pół. Na każdym rozsmarować konfiturę truskawkową i masę kokosową. Wierzch ciasta i boki również posmarować masą kokosową. 
  2. Boki ciasta obłożyć płatkami migdałowymi. Wierzch udekorować pralinkami i truskawkami. 
Porady:
  1. Z biszkoptu dobrze jest delikatnie usunąć nożem cienką, wierzchnią przyrumienioną warstwę ciasta.
  2. Jeśli w konfiturze są całe owoce najlepiej je wyciągnąć i nie dodawać do torta.
  3. Biszkopty można przygotować dzień wcześniej i przechować przykryte ściereczką. 

1 komentarz:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger