Tort kokosowo-truskawkowy z raffaello
Składniki na biszkopt 18 cm (potrzebne 2 sztuki):
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 75 g mąki pszennej tortowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
- Mąki przesiać.
- Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać partiami cukier, a następnie po jednym żółtku. Wyłączyć mikser, nie uderzać łopatami w naczynie!
- Do masy delikatnie i po łyżce dodawać mąki i dokładnie połączyć drewnianą łopatką.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę i piec w 170-180 stopniach przez około 35 minut do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z pieca jeszcze gorący biszkopt w foremce zrzucić z wysokości 50 cm na blat, aby biszkopt pozbył się wypukłości.
- Po przestygnięciu biszkopt wyjąć z formy i przeciąć na pół, przy pomocy noża lub nitki.
- Będziemy potrzebować czterech warstw.
Składniki na krem kokosowy:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 75 g wiórków kokosowych
- 4 łyżki likieru kokosowego
- 10 łyżek cukru pudru
- 750 g zimnego serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
Dodatkowo:
- słoik konfitury truskawkowej
Sposób wykonania:
- Mleko zagotować w garnuszku. Dodać wiórki kokosowe i pozostawić na małym ogniu przez około 40 minut, aby wiórki kokosowe wchłonęły płyn, a całość mocno się zredukowała. Od czasu do czasu przemieszać łyżką, uważać żeby się nie przypaliło.
- Masę zdjąć z ognią i dodać czekoladę, aby się rozpuściła. Całość odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- W osobnym naczyniu miksować krótko mascarpone z cukrem pudrem. Następnie dodać zimną masę kokosową. Wymieszać.
Do dekoracji:
- świeże truskawki
- płatki migdałowe
- pralinki raffaello
Ułożenie tortu:
- Biszkopty przeciąć na pół. Na każdym rozsmarować konfiturę truskawkową i masę kokosową. Wierzch ciasta i boki również posmarować masą kokosową.
- Boki ciasta obłożyć płatkami migdałowymi. Wierzch udekorować pralinkami i truskawkami.
Porady:
Super przepis
OdpowiedzUsuń