Bułki maślane
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 80 g roztopionego masła
- 2/3 szkl. ciepłego mleka
- 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Sposób wykonania:
Do przesianej mąki dodać sól i 2 łyżeczki cukru. W drugiej misce połączyć mleko z drożdżami i 1 łyżeczką cukru, następnie połączyć z mąką. Kolejno wbijamy jajko ( 1 łyżkę z jajka odłożyć), dodajemy przestudzone masło. Całość dokładnie połączyć. Odstawić na około 90 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie formować bułki i układać na natłuszczonej blaszce. W takiej postaci ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Następnie wierzch bułek smarujemy pozostałą łyżka jajka i pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.
Smacznego :)
Wyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńmaślane bułeczki jakoś zawsze kojarzą mi się z dziciństwem, jak byłam mała to często je jadłam ;) a domowe o niebo lepsze od kupnych ! ;D
OdpowiedzUsuń