Puszyste paszteciki z kapustą i grzybami
grudnia 30, 2013
0
Boże Narodzenie
,
dodatki
,
drożdże
,
kuchnia polska
,
mączne
,
pieczywo
,
przekąski
,
z piekarnika
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 50 g stopionego masła
- 2 łyżeczki cukru
- sól
Składniki na farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- olej
- szczypta cukru
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- szczypta majeranku
- szczypta tymianku
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko
- mak
Sposób wykonania:
- W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
- Mąkę połączyć z solą, rozkłóconymi jajkami, drożdżami i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
- Kapustę opłukać pod zimną wodą. Poszatkować bardzo drobno. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Na końcu gotowania przyprawy wyjąć.
- Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, następnie dodać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach i odciśniętą kapustę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć dalej.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość grubo (ok. 7mm) w kształt prostokąta (ja zrobiłam 3 mniejsze prostokąty).
- Na brzegu nakładamy farsz przestudzony i zwijamy w rulon. Następnie kroimy na małe paszteciki.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch cista smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz