Kluski śląskie
Kluski śląskie to kultowa potrawa. Tradycyjnie podaje się je z mięsnymi roladami oraz zasmażaną kapustą. To jednak idealny dodatek do wszelakich mięs z sosami. Po okraszeniu skwarkami mogą też stanowić samodzielny posiłek, jadane są także w wersji na słodko.
Składniki na kluski:
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- sól
Sposób wykonania:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki rozgnieść dokładnie i ułożyć masę na dnie garnka, dokładnie wyrównać powierzchnię. Wyciągnąć 1/4 masy, a w tym miejscu wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle, aby poziom wyrównał się z powierzchnią ziemniaków plus 1 łyżka)
- Do całości dodać wyjętą część masy i całość dokładnie wyrobić.
- W dłoni formować kulki wielkości orzecha, a w środku zrobić wgłębienie.
- Kluski gotować w osolonej wrzącej wodzie do wypłynięcia.
Porady:
- W niektórych prsepisach na kluski śląskie pojawia się także jajko, ale jego dodatek nie jest konieczny.
- Wgłębienie w klusce pełni funkcję dekoracyjną i nie jest wymagane. To jednak miejsce, w którym gromadzi się podany z potrawą sos. Dziurka sprzyja też równomiernemu gotowaniu klusków.
- Idealne kluski powinny mieć 4-5 cm szerokości i 2,5 cm wysokości.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz