Drożdżowiec truskawkowy
sierpnia 15, 2014
2
ciasto
,
drożdże
,
kuchnia polska
,
mączne
,
owoce
,
słodkie
,
truskawki
,
z piekarnika
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki
- 200 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 30 g drożdży świeżych
- sól
- 500 g truskawek
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 60 g cukru
- 50 g masła
Sposób wykonania :
- Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i mąki oraz połowę ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Mąkę przesiać, wsypać pozostały cukier i sól, dodać jajko i żółtka, rozczyn i resztę mleka. Wymieszać. Następnie dodać stopione mało i wyrobić ciasto.
- Truskawki umyć i pokroić w mniejsze kawałki.
- Kruszonka: mąkę wymieszać cukrem, dodać zimne masło, zagnieść opuszkami palców i wstawić do lodówki.
- Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, ułożyć truskawki i posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piec 50-60 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
mmm, uwielbiam zapach i smak drożdżowego ciasta :) prezentuje się świetnie :)
OdpowiedzUsuńCudownie puchaty, i jeszcze z truskawkami... Niebo z buzi :)
OdpowiedzUsuń