Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką migdałową
maja 24, 2015
0
bezopisu
,
deser
,
drożdże
,
kuchnia polska
,
mączne
,
pieczywo
,
przekąski
,
słodkie
,
z piekarnika
Składniki na 8 sztuk:
- 550 g mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szkl. mleka
- 7 łyżek cukru
- 50 g masła
- 2 jajka
Nadzienie:
- 5-6 łodyg rabarbaru
- 3 łyżki cukru
Kruszonka:
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1/2 szkl. mąki
- 6 łyżek cukru
- 40 g masła
Sposób wykonania:
- Drożdże połączyć z 3 łyżkami cukru.
- Jajka utrzeć z 4 łyżkami cukru, dodajemy mąkę, zaczyn i mleko. Wyrabiamy ciasto i dodajemy przestudzone roztopione masło. Ponownie zagniatamy.
- Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
- Rabarbar pokroić i zasypać cukrem.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrąg. Przekładamy na blachę i robimy zagłębienie na rabarbar. Całość posypujemy kruszonką.
- Pieczemy ok. 45 minut.
Smacznego:)
1 sztuka:
477 kcal
11 B
84 W
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz