Szukaj na tym blogu

Rogale z serkiem twarogowym


Składniki:

  • 560 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g masła roztopionego 
  • 75 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 400 g tłustego twarogu
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
Dodatkowo:
  • 1 łyżka mleka
  • 1 jajko
Sposób wykonania:
  1. Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Gotowy rozczyn połączyć z mąką, jajkiem, solą, cukrem i masłem. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  3. Składniki nadzienia rozgnieść widelcem i dokładnie połączyć ze sobą.
  4. Ciasto rozwałkować, wykrawać trójkąty. U podstawy trójkąta nakładać po 1 łyżeczce nadzienia i zwinąć ciasto tak, aby utworzyło rogalik.
  5. Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę, przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Wierzch rogalików posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  7. Piec 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger