Rogale z serkiem twarogowym
Składniki:
- 560 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 80 g masła roztopionego
- 75 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 400 g tłustego twarogu
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- 1 łyżka mleka
- 1 jajko
Sposób wykonania:
- Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Gotowy rozczyn połączyć z mąką, jajkiem, solą, cukrem i masłem. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Składniki nadzienia rozgnieść widelcem i dokładnie połączyć ze sobą.
- Ciasto rozwałkować, wykrawać trójkąty. U podstawy trójkąta nakładać po 1 łyżeczce nadzienia i zwinąć ciasto tak, aby utworzyło rogalik.
- Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę, przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Wierzch rogalików posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem.
- Piec 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz