Szukaj na tym blogu

Bułki z makiem idealne na śniadanie weekendowe





Składniki:

  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. letniego mleka
  • 100 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 roztrzepane jajka
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
Sposób wykonania:
  1. Wszystkie podane składniki na ciasto połączyć ze sobą (najlepiej mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego).
  2. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce minimum na godzinę.
  3. Ciasto podzielić na 10 części i formować w dłoni bułki.
  4. Wyłożyć na blachę, przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
  5. Wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem połączonym z łyżką mleka.
  6. Posypać obficie makiem.
  7. Piec około 25 minut w 190 stopniach.
Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger