Bułki z makiem idealne na śniadanie weekendowe
Składniki:
- 4 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. letniego mleka
- 100 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 2 roztrzepane jajka
- płaska łyżeczka soli
- 3 łyżeczki suchych drożdży
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób wykonania:
- Wszystkie podane składniki na ciasto połączyć ze sobą (najlepiej mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego).
- Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce minimum na godzinę.
- Ciasto podzielić na 10 części i formować w dłoni bułki.
- Wyłożyć na blachę, przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
- Wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem połączonym z łyżką mleka.
- Posypać obficie makiem.
- Piec około 25 minut w 190 stopniach.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz