Zielone ciasto na mchu
Składniki na ciasto:
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 3 szkl. mąki krupczatki
- 1 i 1/2 szkl. oleju
- 5 jajek
- 1 i 1/4 szkl. cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 900 ml kremówki 30%
- 2 galaretki o smaku cytrynowym
- 3 opakowania śmietan-fixu
Sposób wykonania:
- Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
- Jajka zmiksować z cukrem, a następnie powoli wlać olej.
- Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia. Nadal miksować do połączenia się składników.
- Do wyrobionej masy dodać mocno odsączony szpinak.
- Ciasto przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem i piec 60 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
- Gdy ciasto ostygnie należy ściąć wierzch ciasta i w palcach rozdrobnić tak, aby imitować mech.
- Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wody i odstawić do stężenia.
- Kremówkę ubić, dodać śmietan-fixy oraz tężejące galaretkę cytrynową.
- Na spód ciasta wyłożyć śmietanę i posypać "mchem"
Smacznego :)
O tez fajne.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńNiestety, nie przepadam za szpinakiem, podejrzewam więc, że to ciasto by mi nie posmakowało. I nie wiem właściwie dlaczego ten szpinak mi nie smakuje, skoro smaku właściwie nie ma. Często eksperymentuję w kuchni, więc może kiedyś odważę się przygotować z dodatkiem szpinaku jakieś ciasto. Gdybyś natomiast poszukiwała innych, ciekawych przepisów, proponowałabym Ci zajrzeć na portal internetowy https://basiazsercem.pl/
OdpowiedzUsuńJest pyszne i nie czuć szpinaku
UsuńZaryzykuj jest przepyszne i nie czuć że to szpinak polecam.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń