Szukaj na tym blogu

Klopsy z marchewką w sosie pomidorowym





Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa wołowa
  • przyprawa uniwersalna
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • majeranek
Sposób wykonania:
  1. W misce wyrobić mięso z ryżem, marchewką startą na tarce i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Uformować pulpety
  3. Zagotować 750 ml wody i dodać kostkę rosołową. Następnie do gorącej wody wrzucić pulpety i gotować 10 minut po czym wyjąć.
  4. Do wody dodać przecier pomidorowy, doprawić ziołami i jarzynką, Sos gotować, aż do zgęstnienia. 
  5. Do gotującego się sosu ponownie włożyć pulpety.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger