Klopsy z marchewką w sosie pomidorowym
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1 marchewka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 kostka rosołowa wołowa
- przyprawa uniwersalna
- zioła prowansalskie
- bazylia
- majeranek
Sposób wykonania:
- W misce wyrobić mięso z ryżem, marchewką startą na tarce i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem.
- Uformować pulpety
- Zagotować 750 ml wody i dodać kostkę rosołową. Następnie do gorącej wody wrzucić pulpety i gotować 10 minut po czym wyjąć.
- Do wody dodać przecier pomidorowy, doprawić ziołami i jarzynką, Sos gotować, aż do zgęstnienia.
- Do gotującego się sosu ponownie włożyć pulpety.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz