Kokosowe muffinki
Składniki na ciasto - 7 muffinek:
- 150 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 120 g roztopionego masła
- 50 ml soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
Polewa czekoladowa:
- 80 g białej czekolady
- 100 g wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
- W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre.
- Obie zawartości misek połączyć ze sobą dosłownie kilkoma ruchami drewnianej łyżki.
- Masę przelać do papilotek w formie na muffinki.
- Babeczki piec 20 minut w 180 stopniach.
- Gdy muffinki wystygną polać wierzch czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypać obficie wiórkami kokosowymi.
Smacznego ;)
Kocham wszystko co kokosowe :)
OdpowiedzUsuń