Zupa fasolowa
Składniki:
- 250 g białej fasoli
- 250-300 g wędzonych żeberek
- 250 g wędzonego boczku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 1 duży ząbek czosnku
- 4-5 ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 płaska łyżeczka soli
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- 2 łyżeczki majeranku
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki octu
Sposób wykonania:
- Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na całą noc do napęcznienia.
- Następnego dnia odcedzić.
- Do dużego garnka włożyć pokrojone na kawałki wędzone żeberka, zalać wodą - około 2-3 litry i zagotować.
- Zszumować wywar, dodać namoczoną fasolę, sól i gotować około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
- Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa, drobno posiekany ząbek czosnku oraz przyprawy. Gotować kolejne 15 minut.
- Kolejno dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i ponownie zostawić na małym ogniu na 30 minut pod przykryciem.
- Boczek wędzony i cebulę pokroić w kostkę i podsmażamy na zloty kolor. Przełożyć do garnka, patelnię wypłukać częścią wywaru. Gotować następne 10 minut.
- Doprawić majerankiem, cukrem i octem według własnych preferencji.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz