Tort Kinder
Składniki na 1 biszkopt o średnicy 18 cm (2 sztuki):
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 75 g mąki pszennej tortowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Dodawać po 1 łyżce cukier oraz po 1 żółtku miksując na małych obrotach.
- Mikser wyłączyć i delikatnie po jednej łyżce dodawać przesiane mąki, mieszać tylko łyżką.
- Dno formy od tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
- Piec do suchego patyczka około 30 minut w 170 stopniach.
- Po wyjęciu z piekarnika formę z upieczonym ciastem zrzucić z około 50 cm na blat. Zostawić do wystygnięcia.
Składniki na masę do przełożenia tortu :
- 220 g batoników Milky Way
- 370 ml kremówki 36%
- 450 g zimnego serka mascarpone
Sposób wykonania:
- W garnku na małym ogniu podgrzać kremówkę, dodać pokrojone batoniki i podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników w jednolitą masę.
- Ostudzoną masę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.
- Schłodzoną masę miksować z zimnym serkiem mascarpone na największych obrotach.
Składniki na krem do tynkowania:
- 100 ml mleka tłustego
- 100 g cukru
- 400 g masła w temp. pokojowej
- 180 g mleka w proszku
Sposób wykonania:
- Do garnka przesiać mleko w proszku i dodać mleko w płynie, podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
- W drugiej misce ucierać mikserem masło przez 10 minut.
- W trakcie miksowania dodawać po jednej łyżce wcześniej przygotowaną masę, a następnie dodać również po jednej łyżce mleko w proszku.
- Całość miksować kolejne 5 minut na najwyższych obrotach, a następne 10 minut na mniejszych obrotach.
Dodatkowo:
- dowolne słodycze do dekoracji wierzchu tortu
- 200 g czekolady deserowej
Składanie tortu:
- Blaty biszkoptu przekroić na pół, potrzebne będą 4 spody.
- Pierwszy spód ułożyć na paterze, przełożyć kremem, na wierzch położyć kolejny blat i tak samo postępujemy z pozostałymi.
- Na boki tortu i wierzch rozprowadzamy równomiernie za pomocą noża lub szpatułki krem do tynkowania. Tort ostawić do lodówki na około godzinę, aby masa zastygła i schłodziła się,
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wylać na wierzch ciasta. Udekorować słodyczami według uznania.
Smacznego ;)
W przypadku kiedy chcę zrobić podwójna porcję kremu, czy batoników należy użyć też 2 razy tyle co w przepisie?
OdpowiedzUsuńoczywiście :) wszystkie składniki podwajamy
UsuńMleko w proszku podgrzewamy z mlekiem i cukrem, a niżej pojawia się dodawanie mleka w proszku po łyżeczce. Ile mleka dodać w postaci sypkiej? Czy trzeba upiec dwa biszkopty na 4 blaty? Dziękuję bardzo za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie ☺️
OdpowiedzUsuń