Churros
Składniki:
- 250 ml mleka
- 190 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 400 g smalcu
Dodatkowo:
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
- Krem czekoladowy
Sposób wykonania:
- W garnku zagotować mleko, masło, cukier, cukier wanilinowy i sól. Na koniec dodać przesianą mąkę i drewnianą łopatką ucierać ciasto gotując na małym ogniu. Pozostawić do wystygnięcia.
- Do przestudzonej masy dodać po jednym całym jajku i miksować na średnich obrotach do połączenia się składników.
- Smalec rozgrzać w garnku, dużej patelni lub woku.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i bezpośrednio nad gorącym tłuszczem wyciskać churrosy o długości ok. 15 cm. Smażyć na jasny kolor, maksymalnie dwie minuty.
- Gotowe churrosy dokładnie, ze wszystkich stron obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
- Podawać z kremem czekoladowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz