Szukaj na tym blogu

Faworki drożdżowe na karnawał

 



Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 20 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g rozpuszczonej margaryny lub masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej lub smalec do smażenia


Sposób wykonania:

  1. W ciepłym mleku rozpuścić świeże drożdże, jedną łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki pszennej. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny pod ściereczką.
  2. W misce umieścić mąkę, sól, jajka, cukier wanilinowy i jedną łyżkę cukru oraz spirytus i wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiać w mikserze planetarnym przez 10 minut lub ręcznie. W trakcie wyrabiania dodać rozpuszczone masło lub margarynę.
  3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
  4. Ciasto rozwałkować dość grubo i pokroić w podłużne paski. Na środku każdego paska zrobić nacięcie nożem i przez ten otwór przewinąć Jeden koniec ciasta.
  5. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony po dwie minuty.
  6. W dużym pudełku z przykrywką wysypać cukier puder i umieścić jeszcze ciepłe faworki, zamknąć pokrywkę i wstrząsnąć, aby cukier puder oblepił ciastka z każdej strony.

Smacznego :)

Źródło 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger