Faworki drożdżowe na karnawał
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 30 g drożdży świeżych
- 20 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100 g rozpuszczonej margaryny lub masła
- 1 łyżka spirytusu
- olej lub smalec do smażenia
Sposób wykonania:
- W ciepłym mleku rozpuścić świeże drożdże, jedną łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki pszennej. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny pod ściereczką.
- W misce umieścić mąkę, sól, jajka, cukier wanilinowy i jedną łyżkę cukru oraz spirytus i wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiać w mikserze planetarnym przez 10 minut lub ręcznie. W trakcie wyrabiania dodać rozpuszczone masło lub margarynę.
- Ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
- Ciasto rozwałkować dość grubo i pokroić w podłużne paski. Na środku każdego paska zrobić nacięcie nożem i przez ten otwór przewinąć Jeden koniec ciasta.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony po dwie minuty.
- W dużym pudełku z przykrywką wysypać cukier puder i umieścić jeszcze ciepłe faworki, zamknąć pokrywkę i wstrząsnąć, aby cukier puder oblepił ciastka z każdej strony.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz