Puszyste placuszki na śniadanie bez miksera
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 350 ml mleka
- 1/3 szkl. oleju
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce dokładnie połączyć ze sobą mleko, jajka i olej. Najlepiej użyć trzepaczki, aby nie pozostały grudki.
- Zawartość obu misek połączyć i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Smażyć na patelni na rumiany kolor bez tłuszczu.
Porady:
- Warto dodać do masy groszek czekoladowy.
Smacznego :)
idealne!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne idealne
OdpowiedzUsuńAle czy trzeba wysmażyć od razu całe ciasto czy można na bieżąco
Całe
UsuńA można je później odgrzać w mikrofali czy można je zjeść takie zimne?
UsuńDurniejszego pytania jeszcze nigdy nie widziałam !
UsuńJa też nie haha😂😁
UsuńOdpowiedz też niczego sobie...
UsuńMożna uczyć czegoś innego zamiast jajek?
OdpowiedzUsuńŚmietana 30 %
UsuńDobry pomysł na śniadanie, dzieki za inspiracje
OdpowiedzUsuńhttps://www.cafesilesia.pl
Bez tłuszczu dziwne
OdpowiedzUsuńJak bez tłuszczu jak wyraźnie pisze olej,a olej to nie tłuszcz?Trzeba czytać uważniej.
UsuńJak bez tłuszczu jak wyraźnie pisze olej,a olej to nie tłuszcz?Trzeba czytać uważniej.
UsuńCytuję z przepisu:,,wymieszać jajka,mleko i olej".... Chyba dobrze czytam?🤔😘 Ze zrozumieniem.
UsuńSmażyć bez tluszczu czyli na suchej patelni a nie że ciasto jest bez tłuszczu
UsuńA można dodać do tego np banany? Bądź inne owoce?
OdpowiedzUsuńjasne, ale nie w dużych ilościach
UsuńDzieki za pomysł ps. Podobnie robimy naleśniki ino wody dodajemy jeszcze
OdpowiedzUsuńIle placuszków wychodzi z przepisu?😉
OdpowiedzUsuńMi wyszło 16 placuszków
UsuńSą super
OdpowiedzUsuńMożna komponować na swoi sposób aby było smaczne.
OdpowiedzUsuńSą przepyszne 😉
OdpowiedzUsuńPlacuszki SUPER😀.Ja zamiast mleka dodałam maślankę,wyszły puchate.Soda i kwaśna maślanką zrobiły swoje😉.Zamiast białego cukru dodałam brązowego.Z syropem klonowym PYCHOTA.Pozdrawiam😉
OdpowiedzUsuńPlacuszki palce lizać 😉😊
OdpowiedzUsuńŚwietne! Ja zamiast mleka dodałam kefir i zmiksowałam go z 2 jabłkami. Z mąki ubrałam łyżkę a w jej miejsce dałam cały budyń proszek waniliowy. Pyszota.
OdpowiedzUsuńWitam, czy można je odgrzewać później w mikrofali? Czy od razu je musimy zjeść?
OdpowiedzUsuńjeśli nie dodasz czekoladowych groszków przy smażeniu do ciasta to nie powinno być problemów z podgrzaniem jak wszystko inne, ale już takie jak prosto z patelni nie będzie
UsuńCo za durne pytanie !!! , że też mamy jeszcze takich debili .
UsuńBez tłuszczu smarzyc poprostu na suchej patelni
OdpowiedzUsuńSMAŻYĆ tumanie SMAŻYĆ !
Usuńpyszne z powidłami śliwkowymi, tylko dałam mniej cukru
OdpowiedzUsuńA czy można zamiast mąki pszennej dać bezglutenową? Pewnie już nie wyjdą takie pyszne....
OdpowiedzUsuńpewnie nie, nie korzystam z takiej mąki, więc nie wiem jak się zachowa :)
UsuńPlacuszki rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńSmażyłm w opiekaczu - Tefal, wyszły świetne 😋. A na drugi dzień dziecko zabrało do szkoły, były pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis wyszły leciutkie pyszne.
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń