Choinki z piernika
Składniki na ciasto na pierniczki:
- 1/2 kg mąki
- 200g cukru
- 200g miodu
- 120g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka sody oczyszczanej
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżka kakao
Składniki na lukier:
Przygotowanie lukru:- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko
Dodatkowo:
- zielony barwnik spożywczy
- posypka maczek: srebrna i kolorowa
Sposób wykonania ciasta na pierniczki:
- Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sodą.
- Dodać miód i masło. Jeśli miód jest mocno twardy można go delikatnie podgrzać razem z masłem.
- Dodać przyprawy korzenne, cukier, jajko i kakao.
- Zagnieść ciasto. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite.
- Rozwałkować na około 5 mm.
- Wykrawać pierniczki przy pomocy foremek w kształcie gwiazdek o różnej wielkości.
- Piec w 180 stopniach około 7 minut.
- Cukier puder miksować z białkami przez około 15 minut.
- Gotowy lukier podzielić na tyle miseczek ile kolorów chcemy otrzymać. Dodać barwniki i dokładnie mieszać aż otrzymamy jednolity kolor.
- Kolorowe lukry przełożyć do worków cukierniczych z tytką.
Przygotowanie choinek:
- By przygotować choinkę jak na zdjęciach będziemy potrzebować po dwie gwiazdki w każdym rozmiarze, z wyjątkiem najmniejszej. Na czubku najlepiej prezentuje się bowiem tylko jedna gwiazdka.
- Na największą gwiazdkę nakładamy na środek odrobinę lukru. Najlepiej używać do tego rękawa cukierniczego z tytką. Układamy drugą gwiazdkę, tak by "gałęzie" się nie pokrywały.
- Czynności powtarzamy aż do najmniejszej gwiazdki.
- Ma koniec ozdabiamy choinkę pozostałym lukrem i dekorujemy posypką.
Porada:
- Jeśli chcemy by choinka była zielona, lukier zabarwiamy barwnikiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz